Niemand in mijn directe omgeving is ondernemer. Geen idee hoe ik het in mijn hoofd haalde om op 24 jarige leeftijd – vers met mijn kunstacademie diploma op zak – besloot om mijn grafisch ontwerptalent in te zetten als zzp’er. Ik kende niemand die dat deed, maar dacht ergens dat dit een goed idee was. En als ik niet kon rondkomen, dan zocht ik toch gewoon een (bij)baan. Springen maar!

FOTOCREDITS die leuke Annemiek van Kriebels Lifestyle
HOERA EEN HUISSTIJL Ik ontwikkelde bijvoorbeeld een methode om in 1 week een huisstijl te realiseren voor bedrijven

Hoe het begon

Ik besloot voor het ondernemerschap te gaan en werkte precies een half jaar vanuit huis, in de hal van onze seniorenwoning van 50 m2. Het was klein, fijn, maar behoorlijk eenzaam. Ik had mensen om me heen nodig! En vond een hele fijne plek bij Unit-2 in Leiden. Met leuke ‘collega’s’ en opdrachten. 

Uitdaging

Het ging goed, maar na ruim 6 jaar in Leiden was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dat werd privé een bruiloft én een tweeling. Zakelijk ging ik op zoek naar een nieuwe werkplek. Meer gericht op creatieve webshops. Met die uitdaging zat het in ieder geval wel goed!

FOTOCREDITS die leuke Mariska, fotografe en initiatiefneemster van Word Eens Wakker

Van keukentafel naar droompand

Samen met mijn zusje begon ik, naast mijn werk als ontwerper, een webshop. Het begon als creatieve uitlaatklep op maandagavond aan de keukentafel, maar met mijn ondernemende instelling was ik niet zo goed in een hobbymatige aanpak. Ik wilde ons eerste product – een bloemenslinger – graag proberen te verkopen. In 1 week maakte ik een huisstijl en binnen een maand hadden we een webshop. Daarna volgde die eerste magische bestelling. En gelukkig daarna nog meer!

We deden markten, beurzen, bruiloften, creatieve feestjes en bedachten tussendoor nog meer producten. Ondertussen was ons huis een magazijn, kwamen klanten aan de deur en werd het met onze steeds actiever wordende tweeling en (bij)banen een tikkeltje te veel.

We hadden het idee om onze ideale werkplek zelf te maken, een winkel, creatieve ruimtes, hippe inpaktafel voor de webshop. Deze creatieve werkplek wilden we delen met andere ondernemers die hier ook blij van werden.

We vonden een pand in ons eigen Hazerswoude en toverden deze voormalige agrarische winkel om in een Pinterestwaardige creatieve fabriek. Onze fabriek. De LiefsFabriek. 

De meeste dromen zijn…

Als je aan dromen laten uitkomen begint weet je nooit precies hoe het gaat lopen. En dat was bij ons ook zeker weten het geval!

We zijn vol overgave gesprongen. Een creatieve fabriek van 850 m2 midden in de polder! We wisten duizenden mensen naar Hazerswoude-Dorp te trekken met enthousiasme in en hadden prachtige producten in de winkel. Van maar liefst 30 ondernemers! Maar er waren ook heel veel vip gasten voor zakelijke trainingen, vergaderingen, workshops, kinderfeestjes, vrijgezellenfeesten, teamuitjes en populaire bingoshows.

Het bleek een project vol uitdagingen, liefde, slapeloze nachten en mooie momenten. Waarin we onszelf tot het uiterste dreven en meerdere malen keihard onze (ondernemers)neus stootten.

Toen Ann en ik beter bleken te functioneren als zussen dan zakenzussen bijvoorbeeld [hoe zit dat precies]. En toen we hoorden dat de huur van het pand niet kon worden verlengd, omdat het pand verkocht werd. Hoe geloof je dan zelf nog in die droom als je na twee jaar nét de vruchten begint te plukken? Ik was het echt even kwijt. En dat maakte me bang. En ongelofelijk verdrietig.

Maar… nu lijkt de versie van een vernieuwde droom toch heel hoopvol! Twee dagen nadat ik in september had toegegeven dat ik heel hard toe was aan een pauze, mijn bedrijf op een laag pitje (of zelfs even geen pitje) moest zetten en mijn gezin (en misschien toch ook mezelf) deze pittige fase van opbouw niet nog een keer kon aandoen…

BEELDTEKENAAR Kijk die toffe Hester nou eens! Wat een tekentalent en unieke herinnering aan onze lievelingsplek.

Toen werd ik dus gebeld

Het team van de De Werf en de Gemeente Alphen aan den Rijn waren onder de indruk van ons concept en wilde graag de mogelijkheden bespreken om naar Alphen  te komen… En gelukkig. Ik voelde weer dat enthousiasme toen ik daar stond! Maar ook een stukje angst. En toch ook wel die vermoeidheid van deze ondernemersmarathon. Wat nu?

Voor mij betekende de laatste dag dat de fabriek open was ook eindelijk even stilstaan en met trots de huidige deuren sluiten. Het voelde ook als een finish. En daarbij ben ik supertrots op al de lieve mensen om me heen. Maar eigenlijk ook op mezelf. Ik snap best waarom de meeste mensen hun dromen niet laten uitkomen, want het is best confronterend. En leuk. En tof. En uitdagend. En alles.

Ik begin het nieuwe jaar met een fris hoofd, vol nieuwe energie en hopelijk een vers potje lef. Ik raak er wel steeds meer van overtuigd dat deze ‘gedwongen keuze’ een kadootje is! Want wat is uiteindelijk voor altijd? Geniet!

Dank aan de LiefsFabriekers, die dit avontuur met ons aangingen! Dank aan alle lieve mensen die we soms (of regelmatig!) in de fabriek tegen kwamen. Dank aan alle helden die hun steentje hebben bijgedragen! Vooral mijn rechterhanden (Carin! Karolien!).

En die lieve (schoon)familie. Die supertrots zijn, maar ons achter de schermen ook zagen worstelen. Eerlijk waren, hun eigen uitdagingen en slapeloze nachten hadden (sorry mam!) en daarnaast toch altijd klaarstonden. Ook al vroegen ze zich soms hardop af wat we onszelf aandeden.

En dan nog Robert. De sterke man achter een ondernemende, koppige, perfectionistische vrouw. Die heel veel van hem heeft gevraagd. Bedankt dat je me op het rechte pad houdt! Ook al had dat pad wat bochten de laatste tijd. Ik hou van je. En zal proberen je iets minder gek te maken.

Het klinkt wel een beetje als een afscheid, hè. Maar voelt voor mij echt als een nieuw begin. Ik had alleen even de tijd nodig hoe dat er precies uit moest komen te zien. En ik kwam er eerlijk gezegd helemaal niet uit. Aan de ene kant wilde ik rust en zekerheid (dan toch een vaste baan?) aan de andere kant werd ik gek als ik alles wat we hadden opgebouwd in de prullenbak zag verdwijnen. Op aanraden van manlief riep ik de hulp in van een businesscoach en toen kwam er langzaam een beetje orde in de chaos. En nu – tadaaa! – kan ik die knopen dus eindelijk doorhakken.

POETOETER Happy 2020 prikkers gemaakt door Nienke

Verhuisbericht

De LiefsFabriek is gesloten en helaas betekent dat ook dat veel activiteiten van de LiefsFabriek op dit moment niet zullen worden voortgezet. Geen winkel, geen kinderfeestjes, geen vergaderlocatie, geen werkplekken meer verhuren…  Het einde van de fabriek betekende dus ook het einde van een werkplek van hele leuke ondernemers. Maar wat zijn we supertrots dat deze ondernemers hun eigen werkplek, winkel en / of workshopruimte nu runnen!

We hebben even op een rijtje gezet waar je deze kanjers vanaf nu kunt vinden:

Almirah Meerkoetstraat 3, Alphen aan den Rijn 
Appelkaatje Dorpsstraat 89, Hazerswoude-Dorp (Opening 8 feb)
Green Hart Company
Boterbloem 6, Hazerswoude-Dorp
Het Vrolijke H’Art Dorpsstraat 89, Hazerswoude-Dorp (Opening 8 feb)
Kriebels Lifestyle Vingerhoekhof 16a, IJsselstein
Mosa & More Batenstein 25, Alphen aan den Rijn
Poetoeter Hurksestraat 19 (Unit 1.36), Eindhoven 
Studio 85 Dorpsstraat 34, Moerkapelle 
Vanmeuknaarleuk Dorpstraat 21, Waddinxveen (Opening 6 feb)
Villa Hoep Voorweg 14a, Hazerswoude-Dorp

Doorstart

LiefsLabel zal vanaf 1 maart te vinden zijn in Alphen aan den Rijn. Zo blij mee! We hebben een te gekke ruimte tussen de creatieve ondernemers bij De Werf. De werf is een creatieve hotspot (aan het water!) waar volop bedrijvigheid is en regelmatig leuke dingen worden georganiseerd. En het allerbeste nieuws! We kunnen hier jaaaaaren blijven.

Mijn team van toppertjes en ik runnen daar de webshop vol persoonlijke unieke producten, we lanceren binnenkort – na het succes van de kerstpakkettenactie – onze Pakketdienst voor bedrijven én Bren wil haar passie en kennis blijven delen met creatieve ondernemers. Denk aan inspirerende (en eerlijke!) masterclasses, meewerkdagen en ontwerp challenges. Samenwerken, mooie dingen maken en producten verkopen van creatieve ondernemers. Dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen!

Binnenkort zullen we je uitgebreid vertellen hoe LiefsLabel heel veel mensen blij blijft maken! Laat je mailadres achter om op de hoogte te blijven van onze plannen, nieuwe producten en waar je ons dit jaar *in het echt* kunt vinden. Bijvoorbeeld bij Creative Life van 27 – 29 maart.

We hebben er (weer) zin in. Hopelijk tot snel!

Liefs, Bren
& het LiefsTeam

creative life Liefslabel
creative life Liefslabel
CREATIVE LIFE 27-29 maart vind je LiefsLabel, Poetoeter en Kriebels Lifestyle op dit te gekke evenement! Kom je ook? [bestel tickets]

lijn-slinger-(bruin)

Leve de Lente hart

Wij houden van bijzondere momenten, prachtig papier, opvallende vormen en persoonlijke details. Wij maken alleen maar dingen waar we heel blij van worden. Speciaal voor jou! Versier jezelf, iets en iedereen die je lief is. Bekijk onze collectie decoratie, persoonlijke kado’s en andere blijmakers. Kijk maar >