Dat meisje dat droomde van een prinsessenjurk, torenhoge taart of prins op het witte paard. Dat was ik niet. Toch leek trouwen me heel mooi. Eén dag samen met iedereen van wie je houdt. En zo zaten we (die droomman had ik namelijk wel gevonden) een tijdje geleden te brainstormen over de (financiële) plannen voor het komende jaar. Een verre reis of toch een nieuwe badkamer?

Bren: Maar we willen toch ook trouwen? Wanneer gaan we dat dan doen?
Robert: Ja liefje, we willen ook trouwen. Maar dat gaat dit jaar niet meer lukken hoor.
Bren: Wat leuk! Volgend jaar zijn we 10 jaar samen. Dat is toch leuk.

Vervolgens zaten we als twee stuiterballen op de bank. We hadden een soort van besloten te gaan trouwen. Conceptverloofd noemden we het zelf. Een paar maanden later volgde ook nog een echt een romantisch aanzoek bij de tempels van Sicilië (ook al had ik gezegd dat dat écht niet nodig was, werd ik alleen maar zenuwachtig van… maar was natuurlijk toch heel leuk). Daarna begon ons Grote Bruilofts Plan.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Robert en Brenda de kus

Help, mijn vrouw is creatief

De week voor de bruiloft kreeg Robert bijna een hartaanval van alle spullen die mee ‘moesten’ naar ons kasteel. De meeste spullen waren absoluut onnodig, niet functioneel, maar wel heel leuk. En als je zelf ontwerper bent én een webshop hebt waarbij je allemaal dingen maakt die je zelf leuk vind, snap jij ook wel dat het versieren van je eigen bruiloft een absoluut creatief hoogtepunt is. De enige belofte die ik mijn lief moest doen is twee weken van te voren stoppen met dingen maken en beginnen met relaxen, zodat hij geen uitgebluste vrouw bij het altaar trof. Dat is ongeveer gelukt. En om jou heel veel werk te besparen als crea-bruid inspireer ik je graag met mijn tips en ideeën!

Mijn bruiloft tips

Warm welkom 

Onze gasten werden ontvangen bij de valet parking. Ze werden hun eigen auto uitgegooid, sleutels moesten worden ingeleverd en ten slotte werden ze met hun bagage naar hun kamer gebracht. Onze ceremoniemeester / zwager, (schoon)vaders, broerlief en de getuigen van Robert zorgden dat dit alles voor elkaar kwam. We hebben er zelf niks van mee gekregen, maar onze gasten kwamen met een grote lach binnen. We hadden ook voor elke kamer een tasje met die plastic flesjes die je in hotels hebt en een paar extra dingetjes erin. En voor de valet parking en alle Zaal-en (mijn nieuwe naam) maakten we een deze gave bewegwijzering. Waterproof (in hout gebrand), maar er was geen wolkje aan de lucht!

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Buiten LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Trouwzaal

Hoera, een jurk 

In de aanbieding! En aangezien ik bijna al mijn kleren in de aanbieding koop, ben ik daar heel trots op. Geld uitgeven doe je toch wel als je gaat trouwen, maar ik geef het dan liever uit aan iets waar we met z’n állen van kunnen genieten. Maar de prijs mocht absoluut niet onderdoen voor de kwaliteit. Ergens in de zomer zag dat het SummerSale was (wist tot dan niet dat dat bestond) bij de HoneymoonShop in Rotterdam en dan leek me een leuke kickoff voor de jurkenjacht met zus en (schoon)moederlief. Drie dagen later had ik ‘mijn’ jurk, die ik online ook al 20x had bekeken, in het echt aan. En dat is hem geworden.

Let op: Zo’n jurk wordt tijdens het diner wel een grote maagband. Gelukkig hebben we van het voorproeven optimaal genoten.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips De Jurk-2LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Robert & Brenda LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips De JurkLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Robert & Brenda yes!LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Jurk Bren

Pinnen op Pinterest

Verzamel je ideeën op Pinterest. Op een verborgen bord uiteraard, zodat het nog wel een verrassing blijft. Ik vond op Pinterest haarinspiratie, trouwkaartvormen en leuke knutselideeën. Je kunt ook links van websites toevoegen (bij het +-teken rechtsonder kies je voor Pinnen vanaf een website).

De website van die trouwlocatie, fotograaf, weddingplanner, … kun je hier allemaal verzamelen en onthouden. Of upload je eigen afbeeldingen. De foto van je trouwjurk, je proefkapsel of die leuke accessoire die je in de winkel hebt gescoord. Zo krijg je een compleet beeld van de sfeer van jullie bruiloft. En het is heel fijn (voor je hoofd) om alles op één plek te verzamelen en overzien. Ik heb mijn PinterestBruiloftsBord nu zichtbaar gemaakt, misschien kun jij ook iets met mijn inspiratie.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Pinterest

Persoonlijke slingers

Niet zo verrassend, hè! Hoewel ik vijf slingers voor een heel kasteel én kapel behoorlijk schappelijk vond voor iemand die slingers ontwerpt. Daarnaast maakten we ook minislingers, een slinger taarttoppertje en om het geheel af te maken hingen we nog wat kanten slingers op. Onze ouders bleken allemaal hun trouwkleding nog ergens op zolder te hebben liggen. Gaaf hè! Die hebben we ook opgehangen.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips WelkomLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Zaalige Bruiloft slinger.jpgLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Bruidskleding oudersLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Leve de LiefdeLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Slinger DJLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Leve de Liefde kapel LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Liefsdespost

Tompoucen als bruidstaart

Ann heeft als hobby taarten bakken en werd naast zus én getuige dus ook Hoofd Bruidstaart. Zo’n taart wil je natuurlijk vers, zacht en lekker en maak je net voor de trouwdag. Toen werd mijn lieve Hoofd Bruidstaart geveld door de griep.

Twee dagen van te voren werd het tijd voor een Plan B. Nu leken koeken uit de supermarkt of gewone taarten me een beetje ongezellig dus het werd Plan Hema. Van de details van de ontwerpen die ik had gemaakt hebben we verschillende fototompoucen laten maken. Ann kon een dag voor de bruiloft toch nog één klein, wit, schattig bruidstaartje uit haar oven toveren. En – halleluja! – ze voelde zich op De Dag aardig goed.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Taarttafel

Naamlabels

Wij vierden onze bruiloft klein, maar groots. Met onze Top 40 favoriete mensen, die allemaal konden blijven slapen. Bij de kamerdeuren hingen we labels met hun naam. Bescheiden als ze waren liet iedereen ze hangen, maar die mochten gewoon mee naar huis natuurlijk.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Labels

Je eigen bruiloftswebsite

Zelf vind ik sommige gegevens op een trouwkaart, eindeloze brieven of losse kaartjes heel irritant. En gewoon niet mooi. Ik vind dat een trouwkaart mooi en persoonlijk mag zijn. Daarom vond ik ZankYou een uitkomst. Hier kun je je eigen bruiloftssite maken en al die ‘stomme’ informatie plaatsen. Bijvoorbeeld adressen en telefoonnummers, maar ook jullie liefdesverhaal, foto’s van de locatie en alles wat je verder maar kwijt wil. Bruiloftsgasten kunnen liedjes uploaden als tip voor de DJ en/of hun favoriete foto’s met jou. Wij vonden het heel leuk om tijdens een werkdag af en toe gestoord te worden met een leuke update. Je kunt allerlei betaalde opties toevoegen, maar wij hadden een gratis versie en die functioneerde prima. De ingediende liedjes hebben we samengevoegd op een dubbel CD als bedankje, zodat onze gasten onder muzikale begeleiding naar huis konden rijden.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips ZankYou website
LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips UitnodigingLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Uitnodiging-2

Olvaritpotjes

Ik heb al mijn kleine vriendjes en vriendinnetjes gevraagd hun Olvaritpotjes voorlopig niet meer weg te brengen naar de glasbak. Dat snapte ze wel en zo hadden we al heel snel heel veel potjes. Zelfs stille OlvaritAanbidders die hun tas met potjes wekelijks aan onze voordeur hingen. Vervolgens gingen de etiketten eraf en bevestigden we er tijdens de knutselavond een touwtje, papiertje en/of tape aan.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Olvaritpotjes

Niet vloeken

Als ontwerper ben ik nogal gevoelig voor vloekende kleuren. Dus lieve mensen: “Doe het niet!” Vloeken met kleuren. Een mooi oud romantisch goud, mosgroen, bruin kasteel met turquoise is gewoon heel lelijk. Dat geval zag ik bijvoorbeeld bij een van de voorgaande bruidsparen die ook in ons kasteel waren getrouwd… (Sorry!) De kleuren van het kasteel werden mijn basis voor de kleuren van de decoratie. Dat is de bedoeling van aankleding en decoratie; dat het de ruimte aanvult. Ah fijn, je snapt me vast. Kies een paar kleuren en als je die doorvoert (tinten van de gekozen kleuren mag ook!) combineert het absoluut allemachtigprachtig bij elkaar!

Kleuren bruiloft

Dagprogramma 

“Mensen vinden het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn”, zei onze trouwambtenaar. Nu ben ik zelf niet heel erg goed in planning, maar ik kon wel een leuke manier bedenken om ergens een bord neer te zetten wat er ook al weer wanneer ging gebeuren. Ik had nog een hele grote canvas in de schuur staan en schilderde de basis met schattige verfflesjes die ik vond bij de Aldi (!) in precies ‘onze’ kleuren. Jaren geleden had mijn moeder ergens te gekke foamletters gescoord (we weten helaas niet meer waar) en daarmee stempelde ik de tekst erop.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Dagprogramma

Wijn/kaarsflessen 

Dit is echt heel simpel! Verzamel dezelfde of juist verschillende wijnflessen en week het etiket eraf. Nadat ik ongeveer een kwartier op één fles had staan boenen, vond ik de tip om dit met olijfolie en een schuursponsje te doen als het niet echt makkelijk gaat… Vervolgens wikkel je er een leuk touwtje of lintje om. Zorg wel dat je kaars goed vast zit door hem desnoods vast te lijmen, zodat je geen vallende kaarsen hebt tijdens je diner. Als naamkaartjes hadden we een mooi papiertje waar we zelf de namen op printten en een mooie servet in het midden.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips NaamkaartjesLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips WijnflessenLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Kransen

Foto’s

Met name omdat het mij leuk leek, maar Robert bleek het ook verbazingwekkend leuk te vinden, deden we een paar maanden voor de bruiloft een loooooveshoot met onze fotografe Bertina (Toppertje! > met Hoofdletter inderdaad). Het is een waardevol moment om de fotografe beter te leren kennen en in actie te zien. Zo’n man/vrouw dartelt toch de hele dag om je heen. Daarna heb ik wat foto’s laten afdrukken en in het kasteel overal en nergens opgehangen en neergelegd. Op de achtergrond zie je ons te gekke gastenboek van Brisked.nl.

Nogmaals excuus aan alle fotografen die het net niet geworden zijn! Dit vond ik de allermoeilijkste keuze voor de dag (en manlief liet dit onderdeel 100% aan mij over). Er ging heel wat research, gesprekken en afwijzingen aan vooraf…

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips GastenboekLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Gastenboek detail

Blije tranen

Wij trouwden in de kapel en hadden een mandje met pepermuntjes en schattige boekjes op de banken. Een paar gasten hadden een eigen plekje, daar hadden we de naam op gestempeld. Je kunt deze omslag ook gebruiken voor de liturgieën, maar wij hadden er een tissue in geplakt. Voor de blije tranen.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Blije tranenLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Kerkje LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Blije Tranen 2

Verf je schoenen

Ik heb brede voeten en loop nooit op hakken. Alleen lage hakken en ik wilde mezelf niet pijnigen. Hakken die bij mij lekker zitten zijn gewoon van de Dolcis of Manfield. Dat werden ze dus gewoon. In een lichte tint poederroze. Toen ik mijn jurk ging passen zag je ze echt bijna niet, maar de kleur was wel een beetje saai bij het wit van de jurk. Dus besloot ik ze goud te spuiten. Ik vond deze gouden schoenverf bij een webshop en een instructiefilmpje. Aan het eind van de dag waren ze wel een beetje beschadigd, maar maakt niet uit. Ik doe ze toch nooit meer aan.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Gouden schoenen


Ringentransport

Ons neefje van ruim 2 jaar was natuurlijk de geschikte kandidaat als gelukkige ringendrager. Als enige mocht hij de ringen van tevoren zien (en hij was heel enthousiast). Een ringenkussen vond ik zelf niks. Het leek me leuk om iets met hout te doen. Dus boorde Robert twee gaatjes in een plankje waar we de ringen aan vast maakten. Maar ja, daar moest eigenlijk nog iets omheen. Dat werd een koffer voor het belangrijke ringentransport. Alles was kant en klaar, toen het noodlot toesloeg. Onze ringendrager werd ziek op De Dag. Hij had nog net de energie om z’n superschattige pak aan te doen tijdens de ceremonie. Maar met een beetje hulp van zijn mam kwam het ook allemaal goed met de ringen.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Ringenplankje-2 LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Ringenplankje


BONUSTIP! Vind vriendinnen

Stel een gezellige knutselcrew samen die je kan helpen met het uitwerken van je ideeën. Alleen is het megaveel werk. Nou ja, wel als je net zo veel ideeën hebt als ik. Zorg voor hapjes, drankjes, muziekje, een goede voorbereiding van inkoop en knutselbenodigdheden. Je krijgt verbazingwekkend veel gedaan op één avond en je bent gelijk weer helemaal bijgekletst.

LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Bren & Ann LiefsLabel Bren's Bruiloft Tips BoeketjeLiefsLabel Bren's Bruiloft Tips Robert & Brenda confetti

De liefde is mooi, overweldigend, intens en een tikkeltje emotioneel… Wat zijn onze vrienden en familie lief en niet te vergeten: ik heb de allerliefste man. Het was in één woord Zaalig! Wat ik het mooist vond aan trouwen is om één dag stil te staan bij wat je had, hebt en hoopt te hebben. En wat decoratie doet merkten we pas echt toen alle spullen weer ingepakt werden toen iedereen op zondag weer naar huis ging. “Ik vind het helemaal niet meer gezellig”, zei Robert. “Zullen we ook naar huis gaan?” Het kasteel was ons kasteel niet meer. Maar het was het wel even, voor ruim 24 uur. En dat laatste nachtje zijn we nog wel lekker samen gebleven hoor.

Ik vind het heel waardevol als je iets aan mijn tips en ideeën hebt. En heel leuk als je een reactie achter wilt laten als dat zo is!  Succes met het plannen van jouw dag. Blijf bij jezelf, durf en maak er een mooie dag van.

Fotografie Bemind Fotografie
Locatie Chateau de Presseux
Haar & make-up Kap en Knap
Bloemen De Pioen

herinnerding liefslabel brenda en robert