Heb je groene vingers en houd je van koken? Dan gaat je hart hier écht sneller van kloppen! Maak je eigen tuintje.
NIEUW! Tulpentuintje
ZO WORDT HET EEN SUCCES
🌱 Leg de jute stof / worteldoek in de kist en vul met tuinaarde
🌱 Prik gaten van ongeveer 15 cm diep
🌱 Plant de bollen 10-15 cm uit elkaar met de puntige kant naar boven
en maak de gaten dicht met tuinaarde
🌱 Geef je ze lekker water zodat de bodem goed vochtig is. Dit om wortelvorming te stimuleren. Je tulpentuintje heeft behoefte aan extra water tijdens lange droge
periodes. Ook in de herfst / winter, wanneer er geen regen of sneeuw valt.
🌱 Tulpen houden van volle zon of lichte schaduw
🌱Als je je tulpen genoeg water en liefde geeft en in oktober – december plant kun je in maart – mei het fleurige resultaat verwachten.
🌱 Snij de tulpen bovenin af wanneer de bloemblaadjes vallen en verwijder de losse bloemblaadjes uit het tuintje. Laat deze niet in achter om bacterievorming te voorkomen. Tip! Snij de tulpenbladeren en de steel niet af, maar laat ze zelf afsterven, zodat de voedingsstoffen uit de bladeren de bol nog kunnen voeden.
🌱 Fantastisch nieuws! Geniet volgend jaar weer van je tuintje. De bloembollen kun je na de bloei opgraven en bewaren in de schuur of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen in de grond blijven bloemen produceren, maar de tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Wij zijn supernieuwsgierig! Deel een foto van je tuintje
ZO WORDT HET EEN SUCCES
🌱 Zet de kist, worteldoek, plantjes en potgrond klaar
🌱 Bedek de binnenzijde van de kist met worteldoek
🌱 Verdeel de potgrond en vouw het worteldoek ten hoogte van de potgrond naar binnen of knip het af
🌱 Plant je appelboompje, bloemenzaadjes of kruidenplantjes en stop ze lekker in met potgrond
🌱 Geef water en doe dit daarna (bijna) dagelijks
🌱 Nu is het tijd voor een flinke dosis geduld en veel zon
🌱 Zet ‘m op een mooi plekje en geniet van je tuintje
ZO WORDT HET EEN SUCCES
🌱 Zet de kist, worteldoek, plantjes en potgrond klaar
🌱 Bedek de binnenzijde van de kist met worteldoek
🌱 Verdeel de potgrond en vouw het worteldoek ten hoogte van de potgrond naar binnen of knip het af
🌱 Plant je appelboompje, bloemenzaadjes of kruidenplantjes en stop ze lekker in met potgrond
🌱 Geef water en doe dit daarna (bijna) dagelijks
🌱 Nu is het tijd voor een flinke dosis geduld en veel zon
🌱 Zet ‘m op een mooi plekje en geniet van je tuintje
BONUSTIPS!
Je kunt je tuintje binnen of buiten zetten. Geef de plantjes regelmatig water, zodat ze goed kunnen groeien. Zet je tuintje wel op een plek met genoeg zonlicht, maar waar hij niet volledig wegbrandt. Let ook op voor de kou. Ook al is het lente, het kan tot mei nog vriezen. Zet je kist dan tijdelijk binnen en de kruiden zullen je dankbaar zijn!
TOT VOLGEND JAAR
Je hoeft dan geen nieuw kruidentuintje te kopen, want alle kruiden in het pakket dit jaar zijn meerjarig. Dus je kunt er heel lang van genieten! Begin van het voorjaar (februari) even kort knippen en je krijgt mooie nieuwe kruiden terug.
DEEL JE TUINTJE
Ben jij ook zo trots op je tuintje? Deel een foto op Instagram @liefslabel #mijntuintje Wij zijn supernieuwsgierig waar ze allemaal terecht komen!
VERS VAN ‘T LAND
Wij werken samen met de toppers van Zorgkwekerij Smaak, gerund door Stefan en Maartje. De cliënten zijn elke dag zó nieuwsgierig hoeveel bestellingen er zijn binnen gekomen. En ontzettend trots als ze de kruiden dan mogen klaarzetten.
“Onze zorgkwekerij onderscheidt zich doordat wij de prioriteit geven aan zorg boven productie. Het concept van de kwekerij is dat wij staan voor duurzaam verbouwde en onbespoten kruiden. De kruiden zijn meerjarig, dus je kunt er heel lang van genieten.”
MEER (W)ETEN?
Wil je meer of andere kruiden bestellen? Via de webshop van de Zorgkwekerij kun je heel veel smaken vinden. Geniet ervan!
Fotocredits DeedyLicious
BEKEND WORDEN
Ons doel is om álle plantjes van de Zorgkwekerij te verkopen. Dit is het kruidentuintje van die leuke Francesca van FrancescaKookt. Supertof dat zij ‘ons’ heeft gedeeld op haar Instagram (40.000+ volgers!).
Die leuke Kirsten van Koffietijd
KRUIDENTUINTJE IN KOFFIETIJD
Wie zegt dat je niet van thuis zijn, een uitje kan maken! Begin bijvoorbeeld in de aankomende weken samen met de kids aan een kruidentuintje of een moestuin! Het is heel leuk voor kinderen om op deze manier kennis te maken met verschillende kruiden en tuinieren. Door kinderen zelf te laten tuinieren leren ze niet alleen meer over verschillende kruiden maar het is natuurlijk ook heel leuk om de kruiden te zien groeien!
Je kan natuurlijk kiezen om de kruiden te zaaien maar, tegenwoordig worden kruidentuintjes in ook als plantjes in houten kratten verkocht. Dan hoef je niet meer moeilijk te doen met zaadjes planten maar heb je al gelijk een heel krat vol met plantjes! Staat niet alleen superleuk maar is ook eens heel gemakkelijk als je dit samen met de kinderen wil doen.
Wat ben ik trots dan we een bijrol hadden in dit item. Bedankt Kirsten!
VT WONEN
BLOGGERS & INFLUENCERS
- Fatima van Uit De Keuken van Fatima
- Saskia van The Greenlist
- Pauline van Uit Paulines Keuken
Heb jij een leuk idee met het kruidentuintje en wil je helpen ‘m nog beroemder te maken? Neem contact op met Brenda via hallo@liefslabel.nl
Kruidenlijst
BASILICUM
Smaak Kruidig, zoet aroma.
Verzorging Het plantje na aankomst overpotten in je kist, of in de vaste grond. Ze houdt van een aantal uren zon per dag. De grond niet uit laten drogen, water geven op de grond, blaadjes plukken vanaf de top zorgen dat de plant mooi door blijft groeien
Toepassing Met basilicum zijn de mogelijkheden eindeloos. Maak bijvoorbeeld een verse pesto, maak spiesjes van basilicum, cherrytomaat en mozzarella óf voeg blaadjes toe aan je favoriete (groenten)soep.
BIESLOOK
Smaak Milde uiensmaak.
Verzorging Bieslook kan wel wat hebben en doet het prima in de vaste grond. Bij droogte lekker wateren en verder de plant z’n gang laten gaan.
Toepassing Ook met bieslook kun je alle kanten op. Zowel de steeltjes als de bloemetjes zijn eetbaar. De bieslook is heerlijk in salades en dressings. Fijngesneden bieslook gaat goed samen met aardappel, bonen, komkommer, prei, uien, en tomaten. In kaasgerechten, zoals een kaassoufflé, omelet of roereieren, in kwark of yoghurt als kruidensaus en lekker bij vis.
BONENKRUID
Smaak Kruidig, peperachtig en kan overheersend zijn
Verzorging Bonenkruid staat het liefst in de volle grond op een halfzonnige plek in de tuin.
Toepassing Bonenkruid is een erg veelzijdig kruid en geeft smaak aan – de naam zegt het al – bonengerechten. Verder wordt het in de Nederlandse keuken ook wel in soepen, goulash en komkommersalade gedaan. Men gebruikt het om forel, salami, mierikswortelsaus, bitters en versterkende wijn smaak te geven. Het maakt ook deel uit van de kruidenmix Provençaalse kruiden.
Fotocredits Houtmoed
CITROENMELISSE
Smaak Deze plant doet haar naam eer aan en smaakt én ruikt naar citroen.
Verzorging Citroenmelisse kan prima uitgeplant worden in de vaste grond en heeft verder weinig zorg nodig. Bieslook kan wel wat hebben en doet het prima in de vaste grond. Bij droogte lekker wateren en verder de plant z’n gang laten gaan.
Toepassing Citroenmelisse frist je spruitjes op, is lekker bij forel of paling maar ook in nagerechten of een fruitsalade. Het leent zich ook uitstekend voor thee!
CITROENVERBANA
Smaak Fris, citroenachtig
Verzorging De plant is niet winterhard en overwintert graag in de schuur in een pot. In de zomer staat hij graag op een zonnige plek.
Toepassing Citroenverbena, deze wil je! Het is een fris kruid dat in veel gerechten past. Verder kun je er een lekkere verfrissende thee van zetten. Het werkt enigszins kalmerend, net als kamillethee. Bovendien bevordert deze de spijsvertering, verlicht een verstopte neus en andere bronchiale klachten.
DILLE
Smaak Fris, anijsachtig, verfijnd
Verzorging Bij voorkeur pot je het plantje over naar een grotere pot, of je kratje natuurlijk! Staat graag half zon en krijgt het liefst water laag bij de grond.
Toepassing Dille is bekend uit de Scandinavische keuken en werkt goed met zalm (denk aan gravad lax), maar ook met aardappels, asperges, rode bietjes en wortelen gaan goed met dille!
DROPPLANT
Smaak Drop/anijsachtig
Verzorging De dropplant gedijt in iedere grond maar staat het liefst goed gevoed en vochtig.
Toepassing In/bij salades, als thee of als smaakmaker bij varkensvlees of rijstschotels.
HYSOP
Smaak Aromatisch, licht bitter
Verzorging Hysop is winterhard, maar houdt niet van natte voeten dus staat bij voorkeur op een plek waar de vochtigheid te regelen is.
Toepassing Hysop is een winterharde vaste plant die tot 60 cm hoog kan worden. De blauw lila-achtige bloemen (soms ook wit en roze) worden druk bezocht door bijen en leveren overheerlijke honing. Dat de Fransen deze weinig eisende plant “Lavendel van het Noorden” noemen komt door de gelijkenis met lavendel. Hysop is voornamelijk voor de sier, vanwege haar geur een aromatisch kruid en wordt vanwege haar bittere smaak niet in de keuken gebruikt.
KERRIEPLANT
Smaak Kerrie, zoet, zacht, kruidig
Verzorging De kerrieplant is een vaste plant en houd van de volle grond en veel zon. Knip hem veel en hij wordt alleen maar mooier.
Toepassing Het kruid geeft een lichte kerriesmaak aan een gerecht. Je kunt blaadjes meekoken met je rijst of meestoven met vleesgerechten. De kerrieplant is niet standaard onderdeel van kerrie, terwijl je dit misschien wel zou denken. Voor het eten wordt het blad van de kerrieplant verwijderd, omdat de maag erdoor van streek kan raken.
KORIANDER
Smaak Fris, aromatisch, combinatie van peterselie en citroen.
Verzorging Koriander houdt van lichte grond waarbij het vocht goed weg kan, maar kan ook prima in de vaste grond groeien. Hij houdt niet van vochtige omstandigheden, maar de grond moet ook niet uitdrogen.
Toepassing Koriander is misschien wel de meest controversiële onder alle kruiden. You hate it or love it. Koriander wordt vooral gebruikt in de Aziatische en Marokkaanse keuken. Zowel de blaadjes als de steeltjes zijn bruikbaar, bijvoorbeeld bij curry’s. roergebakken biefstuk, kip of gegrilde vis. Ook combineert het lekker met avocado.
LAVAS / MAGGIKRUID
Smaak Pittig, kruidig, subtiel selderij/anijs
Verzorging Deze plant kan in je kruidenkratje of in de volle grond. Hij staat het liefst op een zonnige plek en krijgt regelmatig een slok water.
Toepassing Dit is voor sommigen mogelijk een wat “vergeten kruid”, terwijl het eigenlijk een heel veelzijdige smaakmaker is. Je kunt zowel de bladeren, stengels, zaden als de wortel van de plant gebruiken – binnen de keuken als smaakmaker én buiten de keuken als geneeskrachtige plant.
MUNT
Smaak Fris, pepermuntachtig.
Verzorging Munt is een plant die vooral onder de grond doorgroeit, het is dan ook wijs om deze plant naar een grotere pot te verplaatsen. Eenmaal goed geworteld is munt net onkruid en niet kapot te krijgen. Meer knippen = een grotere plant en meer blaadjes. In het najaar verdwijnt munt onder de grond om in het voorjaar weer op te komen.
Toepassing Munt, gebruik het als opfrisser van je (komkommer)salade, in een erwten spread, in je thee of bij je wortelen. Of natuurlijk in je zelfgemaakte mojito!
Verse munt | Fotocredits Houtmoed
OREGANO / WILDE MARJOLEIN
Smaak Lichtzoet, kruidig.
Verzorging De plant staat het liefst op een zonnige plaats in de volle grond en is licht winterhard. In het voorjaar krijgt zij lichtroze bloemetjes die erg goed zijn voor de bijen.
Toepassing Oregano werkt goed in de Griekse en Italiaanse keuken en heeft nog meer smaak wanneer die gedroogd is. Oregano gaat goed samen met de meeste soorten vlees, groenten en pasta’s, bijvoorbeeld in je pastasaus of bouillon.
PETERSELIE
Smaak Peperachtig, fris
Verzorging Dit plantje wordt graag overgepot naar een iets grotere pot óf naar je kruidenkrat. De grond is vochtig maar niet nat en je geeft hem pas weer water als de grond licht is uitgedroogd.
Toepassing Peterselie is een allemansvriend. Je hebt de platte en krul peterselie. Dit kruid past bijna bij alle soorten vlees en vis. Peterselie en knoflook zijn de match in kruidenboter of kruidensaus en peterselie gaat ook goed samen met veel groentesoorten.
ROZEMARIJN
Smaak Fris, lichtzoet, sterk,
Verzorging Rozemarijn is een vaste plant die graag in de volle grond staat. Veel knippen en dan wordt hij alleen maar mooier. De bloemen zijn ook eetbaar en enorm aantrekkelijk voor de bijen en vlinders.
Toepassing Rozemarijn is een sterk geurend kruid en is vooral bekend van de Franse en Italiaanse keuken. Ook dit kruid is snel overheersend. Rozemarijn smaakt heel goed als je het meebakt bij de meeste vleessoorten en zelfs bij (stevige) vis kan het lekker zijn. Of fijngehakt meegebakken met aardappeltjes, geeft het een heerlijke smaak.
SALIE
Smaak Aromatisch, licht bitter
Verzorging Salie staat het liefst in de volle grond op een zonnige plaats en verzorg je net zoals andere tuinplanten. Bij lange droogte wel even sproeien.
Toepassing Salie is vooral lekker bij varkensvlees. Paddenstoelen, zoete aardappelen en pompoen zijn ook gek op salie.
TIJM
Smaak Aromatisch, subtiel, hartig
Verzorging Tijm overleeft prima in de volle grond, op een zonnige plek in de tuin en heeft niet al te veel water nodig.
Toepassing Tijm is een kruid waarvan de kleine blaadjes gebruikt worden. Je ritst ze van stengels af. Lekker om te gebruiken in marinades voor vlees of in een rode wijnsaus. Tijm is lekker bij vrijwel alle groenten. Tijm en fruit zoals citroen, aardbeien, frambozen en perziken zijn ook goede vriendjes.
Inspiratie
We zijn zo benieuwd waar de kruidentuintjes terecht komen! Deel of mail als je wil. Zoals deze toppers hebben gedaan.
Aanmelden LiefsPost
Leuk! Ooit weleens een kruidentuin aangemaakt in een ver verleden. Helaas toen laten versloffen. Krijg nu weer kriebels om het op te pakken.