FNV ♡ Handelsverdragen waar Nederland bij betrokken is, moeten voldoen aan sociale en duurzame eisen. Dat is de hoofdboodschap van een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) waar de FNV aan heeft meegewerkt. Het advies wordt binnenkort overhandigd aan minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Foto: FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier overhandigt sociale en duurzame meetlat voor handelsverdragen aan SER-voorzitter Mariëtte Hamer

‘Alle handelsverdragen moeten langs de meetlat. Is een handelsverdrag bijvoorbeeld in lijn met fundamentele arbeidsnormen? Komen de afspraken wel overeen met de Europese regels die we hebben opgesteld om werknemers en consumenten te beschermen? Staan werk en inkomen van werknemers niet onder druk? Met dit advies pleiten we kort gezegd voor duurzame en sociale handelsverdragen’, zegt FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier.

Criteria meetlat

Handelsverdragen moeten langs de meetlat worden gelegd om ze te beoordelen op:
> duurzame welvaart mondiaal
> fundamentele arbeidsnormen
> werk en inkomen
> Europees beschermingsniveau
> beleidsruimte overheid
> publieke diensten uitgezonderd
> draagvlak en transparantie

Handelsverdrag TTIP

Het advies heeft vooral betrekking op onderhandelingen die gaande zijn over handelsverdrag TTIP, maar is ook bruikbaar voor onderhandelingen over andere handelsverdragen.

Eerder voerden leden van de FNV, samen met andere organisaties die Nederland socialer en duurzamer willen maken, actie tegen de plannen voor dit handelsverdrag. De FNV vreest dat TTIP ten koste gaat van echte banen en werknemersrechten.
Bron: fnv.nl 
LiefsLabel SER FNV

 

Nawoord Bren & Ann

Dat onze meetlat een politieke rol zou kunnen vervullen, zagen wij ook niet helemaal aankomen… Eergisteren kregen we een een email van de FNV of we in de gelegenheid waren met spoed een meetlat te leveren. En daar verschillende punten op konden stempelen. En vandaag konden bezorgen bij de SER in Den Haag, zodat onze meetlat als symbool de duurzame en sociale meetlat kon worden gebruikt. Dat is gelukt. Heel grappig om dit toppertje in deze omgeving te zien. Weer eens wat anders dan een kinderkamer 😉 !

 

Maak je meetlat >

 

lijn-slinger-(bruin)

Bren-en-Ann-web

Bren & Ann houden van bijzondere momenten, prachtig papier, opvallende vormen en persoonlijke details. Wij maken alleen maar dingen waar we heel blij van worden. Speciaal voor jou! Versier jezelf, iets en iedereen die je lief is, dat is ons motto. Bekijk onze collectie slingers, decoratie en andere blijmakers.