LEIDSCH DAGBLAD  Elf creatieve vrouwen bundelen hun krachten in de nieuwe LiefsFabriek in Hazerswoude-Dorp. Ze zijn met zijn allen in een al vijf jaar leegstaand bedrijfspand aan de Voorweg getrokken. Daar gaan ze hun eigen producten maken en verkopen.

door Erna Straatsma

Initiatiefnemers zijn twee zussen, Brenda Zaal (32) en Anne Zegwaard (29), die sinds 2015 zakenpartners zijn met het ontwerplabel LiefsLabel.
“We hebben al drie jaar een webshop in decoratiematerialen en dat deden we vanuit huis”, zegt Brenda, die in Boskoop woont. “Dat werd te klein”, vult haar zus aan. “Ook omdat we in twee jaar tijd vier baby’s hebben gekregen. Nou ja, 3,5: eentje zit er nog in mijn buik.”
Via via kwamen ze in conctact met de eigenaar van het bedrijfspand aan de Voorweg, waar vroeger een woonwinkel zat. Het is een heel groot pand, met zo’n 500 vierkante meter aan vloeroppervlak.

 

‘Het idee is dat we met elkaar grote kunnen worden. Wie heel erg de concurrentie zoekt, die past hier niet. We willen graag samenwerken met elkaar.’

 

Polder

In eerste instantie leek het pand de zussen veel te groot. En over de ligging, midden in de polder, hadden ze ook hun twijfels.
“Toen hebben we een peiling gehouden, om te kijken of er nog meer geïnteresseerden in het pand waren”, zegt Brenda. “Binnen twee weken hadden zich vijftig belangstellenden gemeld. En toen dachten we: misschien is het toch een goed idee om hier iets te beginnen.”
De LiefsFabriek begint met elf huurders, die minimaal twee dagen per week ruimte huren. Zo komt in het pand een meubelmakerij, een naaiatelier, een fotostudio en een schoonheidssalon. In de winkel zijn onder meer leren etuis te koop, tassen, briefkaarten en versierde koffertjes. “Het idee is dat we met elkaar groter kunnen worden”, zegt Anne. “Wie heel erg de concurrentie zoekt, die past hier niet. Wij willen graag samenwerken met elkaar.” Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat alle huurders gezamenlijk de winkel in het pand runnen.
Alle huurders zijn vrouwen, al is dat geen bewuste keuze, zegt Brenda. “Mannen zijn ook van harte welkom hoor.” Anne: “De meesten zijn moeder en hebben niet de tijd om fulltime te werken.” Brenda: “Zelf werk ik vier dagen per week en in de avonduren ben ik meestal ook nog bezig.
Opvallend is dat maar een paar huurders uit Hazerswoude-Dorp zelf komen. Brenda:”We hebben iemand uit Eindhoven en iemand uit Ijsselstein, maar ook uit Leiderdorp, Boskoop en Waddinxveen.”

Lasersnijder

Nienke Scholtes is de deelneemster uit Eindhoven. Ze is lasersnijder en leerde LiefsLabel kennen via Instagram. “Ik volgde de zussen daar en vond hun plannen heel leuk. Ik zal hier niet elke dag zijn, maar ik denk dat het een inspirerende plek kan worden.”
De LiefsFabriek is tot en met eind december ‘op proef’ open, om te kijken of het initiatief aanslaat. “We hopen in die tijd flink wat geld te verdienen met de verkoop van spullen”, zegt Brenda. “Als het allemaal lukt, gaan we half februari echt open. Op Valentijnsdag natuurlijk.”


Help de LiefsFabriek >

Werken in de LiefsFabriek >

Koop een PretPakket (en steun een LiefsFabriek) >

 

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

 

fotocredits krantenartikel Jordy Kortekaas   //   fotocredits collage Iris Revers   //  fotocredits Bren & Ann Lisenka L’Ami

 

lijn-slinger-(bruin)

Bren-en-Ann-web

Bren & Ann houden van bijzondere momenten, prachtig papier, opvallende vormen en persoonlijke details. Wij maken alleen maar dingen waar we heel blij van worden. Speciaal voor jou! Versier jezelf, iets en iedereen die je lief is, dat is ons motto. Bekijk onze collectie slingers, decoratie en andere blijmakers.