Heb je groene vingers en houd je van koken? Dan gaat je hart hier écht sneller van kloppen! Maak je eigen kruidentuintje. Zó doe je dat!

DIY door Bren & Sanne
Foodblogger FoxiliciousBuitenkeuken Foodblogger Foxilicious

Dit is de kruidenkrat van die leuke Nienke van Foxilicious. Haar tips op een rijtje! 

Hoe wordt het een succes?

🌱 Zet de krat, worteldoek, potgrond en kruidenplantjes klaar

🌱 Leg het worteldoek onderin de krat en zorg dat de bodem helemaal bedekt is met het doek

🌱 Verdeel de potgrond over het worteldoek. Het bijgeleverde zakje is misschien niet genoeg. In mijn krat ging wel 40 liter, omdat ik ‘m lekker hoog wilde.

🌱 Haal de kant-en-klare kruidenplantjes uit de plastic bakjes

🌱 Zet de plantjes op de potgrond in 2 rijen van 3 plantjes

🌱 Vul de ruimte tussen en naast de plantjes op met potgrond

🌱 Geef de plantjes wat water

🌱 Pak nu de krijtbordjes en de krijtstift en schrijf de namen van de kruidenplantjes over op de bordjes met de krijtstift. De krijtstift moet je trouwens eerst schudden voor gebruik en daarna met de punt op een oefenstukje papier drukken. Haal hem een paar keer heen en weer totdat de verf in de punt zichtbaar wordt. Je kunt trouwens ook met deze stift op het raam schrijven of tekenen! Bewaar hem horizontaal.

🌱 Plaats elk bordje bij het juiste kruidenplantje

🌱 Jouw kruidenkrat is klaar voor gebruik!

Je kunt de krat binnen of buiten zetten. Geef de krat regelmatig water, zodat de plantjes goed kunnen groeien. Wil je de krat buiten hebben? Zet ‘m dan op een plek waar ie zon krijgt, maar niet volledig wegbrandt.

kruidentuintje Kayleigh kookt liefslabel
Fotocredits Kayleigh Kookt

Kruidenlijst

BASILICUM

Smaak Kruidig, zoet aroma. 

Verzorging Het plantje na aankomst overpotten in je kist, of in de vaste grond. Ze houdt van een aantal uren zon per dag. De grond niet uit laten drogen, water geven op de grond, blaadjes plukken vanaf de top zorgen dat de plant mooi door blijft groeien

Toepassing Met basilicum zijn de mogelijkheden eindeloos. Maak bijvoorbeeld een verse pesto, maak spiesjes van basilicum, cherrytomaat en mozzarella óf voeg blaadjes toe aan je favoriete (groenten)soep. 

BIESLOOK

Smaak Milde uiensmaak. 

Verzorging Bieslook kan wel wat hebben en doet het prima in de vaste grond. Bij droogte lekker wateren en verder de plant z’n gang laten gaan. 

Toepassing Ook met bieslook kun je alle kanten op. Zowel de steeltjes als de bloemetjes zijn eetbaar. De bieslook is heerlijk in salades en dressings. Fijngesneden bieslook gaat goed samen met aardappel, bonen, komkommer, prei, uien, en tomaten. In kaasgerechten, zoals een kaassoufflé, omelet of roereieren, in kwark of yoghurt als kruidensaus en lekker bij vis.

BONENKRUID

Smaak Kruidig, peperachtig en kan overheersend zijn

Verzorging Bonenkruid staat het liefst in de volle grond op een halfzonnige plek in de tuin.

Toepassing Bonenkruid is een erg veelzijdig kruid en geeft smaak aan – de naam zegt het al – bonengerechten. Verder wordt het in de Nederlandse keuken ook wel in soepen, goulash en komkommersalade gedaan. Men gebruikt het om forel, salami, mierikswortelsaus, bitters en versterkende wijn smaak te geven. Het maakt ook deel uit van de kruidenmix Provençaalse kruiden.

fotocredits Maaike van Houtmoed
Fotocredits Houtmoed

CITROENMELISSE

Smaak Deze plant doet haar naam eer aan en smaakt én ruikt naar citroen.

Verzorging Citroenmelisse kan prima uitgeplant worden in de vaste grond en heeft verder weinig zorg nodig. Bieslook kan wel wat hebben en doet het prima in de vaste grond. Bij droogte lekker wateren en verder de plant z’n gang laten gaan.

Toepassing Citroenmelisse frist je spruitjes op, is lekker bij forel of paling maar ook in nagerechten of een fruitsalade. Het leent zich ook uitstekend voor thee!

CITROENVERBANA

Smaak Fris, citroenachtig

Verzorging De plant is niet winterhard en overwintert graag in de schuur in een pot. In de zomer staat hij graag op een zonnige plek.

Toepassing Citroenverbena, deze wil je! Het is een fris kruid dat in veel gerechten past. Verder kun je er een lekkere verfrissende thee van zetten. Het werkt enigszins kalmerend, net als kamillethee. Bovendien bevordert deze de spijsvertering, verlicht een verstopte neus en andere bronchiale klachten.

DILLE

Smaak Fris, anijsachtig, verfijnd  

Verzorging Bij voorkeur pot je het plantje over naar een grotere pot, of je kratje natuurlijk! Staat graag half zon en krijgt het liefst water laag bij de grond. 

Toepassing Dille is bekend uit de Scandinavische keuken en werkt goed met zalm (denk aan gravad lax), maar ook met aardappels, asperges, rode bietjes en wortelen gaan goed met dille!

DROPPLANT

Smaak Drop/anijsachtig

Verzorging De dropplant gedijt in iedere grond maar staat het liefst goed gevoed en vochtig.

Toepassing In/bij salades, als thee of als smaakmaker bij varkensvlees of rijstschotels.

HYSOP

Smaak Aromatisch, licht bitter

Verzorging Hysop is winterhard, maar houdt niet van natte voeten dus staat bij voorkeur op een plek waar de vochtigheid te regelen is.

Toepassing Hysop is een winterharde vaste plant die tot 60 cm hoog kan worden. De blauw lila-achtige bloemen (soms ook wit en roze) worden druk bezocht door bijen en leveren overheerlijke honing. Dat de Fransen deze weinig eisende plant “Lavendel van het Noorden” noemen komt door de gelijkenis met lavendel. Hysop is voornamelijk voor de sier, vanwege haar geur een aromatisch kruid en wordt vanwege haar bittere smaak niet in de keuken gebruikt.

KERRIEPLANT

Smaak Kerrie, zoet, zacht, kruidig

Verzorging De kerrieplant is een vaste plant en houd van de volle grond en veel zon. Knip hem veel en hij wordt alleen maar mooier.

Toepassing Het kruid geeft een lichte kerriesmaak aan een gerecht. Je kunt blaadjes meekoken met je rijst of meestoven met vleesgerechten. De kerrieplant is niet standaard onderdeel van kerrie, terwijl je dit misschien wel zou denken. Voor het eten wordt het blad van de kerrieplant verwijderd, omdat de maag erdoor van streek kan raken.

KORIANDER

Smaak Fris, aromatisch, combinatie van peterselie en citroen. 

Verzorging Koriander houdt van lichte grond waarbij het vocht goed weg kan, maar kan ook prima in de vaste grond groeien. Hij houdt niet van vochtige omstandigheden, maar de grond moet ook niet uitdrogen. 

Toepassing Koriander is misschien wel de meest controversiële onder alle kruiden. You hate it or love it. Koriander wordt vooral gebruikt in de Aziatische en Marokkaanse keuken.  Zowel de blaadjes als de steeltjes zijn bruikbaar, bijvoorbeeld bij curry’s. roergebakken biefstuk, kip of gegrilde vis. Ook combineert het lekker met avocado. 

LAVAS / MAGGIKRUID

Smaak Pittig, kruidig, subtiel selderij/anijs

Verzorging Deze plant kan in je kruidenkratje of in de volle grond. Hij staat het liefst op een zonnige plek en krijgt regelmatig een slok water.

Toepassing Dit is voor sommigen mogelijk een wat “vergeten kruid”, terwijl het eigenlijk een heel veelzijdige smaakmaker is. Je kunt zowel de bladeren, stengels, zaden als de wortel van de plant gebruiken – binnen de keuken als smaakmaker én buiten de keuken als geneeskrachtige plant.

MUNT

Smaak Fris, pepermuntachtig.

Verzorging Munt is een plant die vooral onder de grond doorgroeit, het is dan ook wijs om deze plant naar een grotere pot te verplaatsen. Eenmaal goed geworteld is munt net onkruid en niet kapot te krijgen. Meer knippen = een grotere plant en meer blaadjes. In het najaar verdwijnt munt onder de grond om in het voorjaar weer op te komen.  

Toepassing Munt, gebruik het als opfrisser van je (komkommer)salade, in een erwten spread, in je thee of bij je wortelen. Of natuurlijk in je zelfgemaakte mojito! 

fotocredits Maaike van Houtmoed
Verse munt | Fotocredits Houtmoed

OREGANO / WILDE MARJOLEIN

Smaak Lichtzoet, kruidig.

Verzorging De plant staat het liefst op een zonnige plaats in de volle grond en is licht winterhard. In het voorjaar krijgt zij lichtroze bloemetjes die erg goed zijn voor de bijen.  

Toepassing Oregano werkt goed in de Griekse en Italiaanse keuken en heeft nog meer smaak wanneer die gedroogd is. Oregano gaat goed samen met de meeste soorten vlees, groenten en pasta’s, bijvoorbeeld in je pastasaus of bouillon. 

PETERSELIE

Smaak Peperachtig, fris

Verzorging Dit plantje wordt graag overgepot naar een iets grotere pot óf naar je kruidenkrat. De grond is vochtig maar niet nat en je geeft hem pas weer water als de grond licht is uitgedroogd. 

Toepassing Peterselie is een allemansvriend. Je hebt de platte en krul peterselie. Dit kruid past bijna bij alle soorten vlees en vis. Peterselie en knoflook zijn de match in kruidenboter of kruidensaus en peterselie gaat ook goed samen met veel groentesoorten. 

ROZEMARIJN

Smaak Fris, lichtzoet, sterk, 

Verzorging Rozemarijn is een vaste plant die graag in de volle grond staat. Veel knippen en dan wordt hij alleen maar mooier. De bloemen zijn ook eetbaar en enorm aantrekkelijk voor de bijen en vlinders.

Toepassing Rozemarijn is een sterk geurend kruid en is vooral bekend van de Franse en Italiaanse keuken. Ook dit kruid is snel overheersend. Rozemarijn smaakt heel goed als je het meebakt bij de meeste vleessoorten en zelfs bij (stevige) vis kan het lekker zijn. Of fijngehakt meegebakken met aardappeltjes, geeft het een heerlijke smaak. 

SALIE

Smaak Aromatisch, licht bitter

Verzorging Salie staat het liefst in de volle grond op een zonnige plaats en verzorg je net zoals andere tuinplanten. Bij lange droogte wel even sproeien.

Toepassing Salie is vooral lekker bij varkensvlees. Paddenstoelen, zoete aardappelen en pompoen zijn ook gek op salie.

TIJM

Smaak Aromatisch, subtiel, hartig

Verzorging Tijm overleeft prima in de volle grond, op een zonnige plek in de tuin en heeft niet al te veel water nodig. 

Toepassing Tijm is een kruid waarvan de kleine blaadjes gebruikt worden. Je ritst ze van stengels af. Lekker om te gebruiken in marinades voor vlees of in een rode wijnsaus. Tijm is lekker bij vrijwel alle groenten. Tijm en fruit zoals citroen, aardbeien, frambozen en perziken zijn ook goede vriendjes.

francesca's kruidentuintje liefslabel Francesca kookt liefslabel
Fotocredits DeedyLicious

Bekend worden

Ons doel is om álle plantjes van de Zorgkwekerij te verkopen. Dit is het kruidentuintje van die leuke Francesca van FrancescaKookt. Supertof dat zij ‘ons’ heeft gedeeld op haar Instagram (40.000+ volgers!).

kruidenplantjes Zorgkwekerij smaak liefslabel kruidentuintje

Vers van ‘t land: Zorgkwekerij Smaak

Onze zorgkwekerij onderscheidt zich doordat wij de prioriteit geven aan zorg boven productie. Het concept van de kwekerij is dat wij staan voor duurzaam verbouwde en onbespoten groente, fruit en verse kruiden en bloemen. Daarnaast hebben wij diverse dieren die ook verzorging nodig hebben. Het is de bedoeling om kleinschalig te blijven en te gaan voor kwaliteit voor onze medewerkers. Op onze kwekerij kunnen onze medewerkers de rust en ruimte vinden die ze nodig hebben en de gezellgheid op zoeken als daar behoefte aan is. Wij willen onze medewerkers benaderen zonder ze in een hokje te plaatsen en willen samen op zoek naar zijn of haar talenten.

Ben je in de buurt van Dijkgraafweg 18 in Hazerswoude-Dorp? Dan ben je van harte welkom om een kijkje te nemen op de kwekerij! Of extra kruiden te kopen voor je kruidentuintje 😉

KRUIDENTUINTJE
BESTEL NU van 35,- voor 30,-

Inspiratie

We zijn zo benieuwd waar de kruidentuintjes terecht komen! Deel of mail als je wil. Zoals deze toppers hebben gedaan.

houten krat kruidenkrat kruidentuintje liefslabelkruidentuintje the little greenhouse liefslabel

Aanmelden nieuwsbrief

lijn-slinger-(bruin)

Leve de Lente hart

Wij houden van bijzondere momenten, prachtig papier, opvallende vormen en persoonlijke details. Wij maken alleen maar dingen waar we heel blij van worden. Speciaal voor jou! Versier jezelf, iets en iedereen die je lief is, dat is ons motto. Bekijk onze collectie decoratie, persoonlijke kado’s en andere blijmakers. Kijk maar >